Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyura öregapám

Apai nagyapám szintén Horváth Károly volt, akárcsak apám, vagy én.  Mondta is dédsógorom, hogy szerinte nálunk legfeljebb a Horváth változhat. Mondtam neki nem, hiszen apám bátyja Géza. Erre visszakérdezett: Géza Károly? Apai nagyanyám keresztneve Borbála, a faluban Bábi néni néven ismerte mindenki. Egy végtelenül kedves asszony volt, de mikor a papával pörölt, azt rendesen elkerítette, nem is indokolatlanul. Például egyszer a papa valamilyen ürüggyel el akart menni a kocsmába, azt mondta a mamának, elmegy a mezzőre, megnézi kikelt-e a kukorica. (Mifelénk mezzőnek hívják azokat a földeket, ahol az emberek termelnek ezt-azt. Ami a ház mögött van az a kert, ami távolabb van, az a mezző. A tsz idejében a háztáji földeket is így hívták. Mezző, két z-vel.) Papa elszórta a babot valahol az út szélén, persze hogy elültettem, mondta a mamának. De később, mivel a bab nem kelt ki, a mama átlátott a szitán, és mondta a magáét. Ilyenkor nagyapám azt mondta: "Halljátok? Pöröl velem. Pedig azért vettem el, mert benne van a nevében a bor is meg a bál is."

Bábi mama ügyesen kézimunkázott, a ságodi asszonyok tanulni jártak hozzá. És azt mondják, szépen énekelt. Mikor a papával összeházasodtak, a mama szüleinél laktak egy ideig, Sebőkéknél. Egészen addig, amíg a papát el nem küldték, hogy hívja haza az apósát a kocsmából vacsorázni. El is ment, mondta Sebők dédöregapámnak, hogy azt üzenik otthonról, hogy jöjjön haza. No de Sebők dédöregapámnak is volt egy speciális temperamentuma, bepöccent.
- Te akarsz nekem parancsolni? Hej hej hej!!!
Annyira megharagudott, hogy kidobta a fiatalokat a házból. Ők meg tizenkilenc évesen mit tudtak csinálni, mentek a papa szüleihez, hogy baj van, mert kidobták őket. Gyura dédöregapámról azt mesélték, hogy igen jószívű ember volt, és akkor is azt mondta, gyerekek, hát akkor gyertek haza!

Gyura öregapám kőműves volt. Mesélte egy néni, no nem nekem, mert tőlem valamiért tartanak a faluban - teljesen indokolatlanul -, hanem a feleségemnek. Elhívták öregapámat dolgozni, ő a megbeszélt napon reggel meg is érkezett, és azt látták, hogy csak tipródik körbe-körbe. "Elvesztettem a tízesemet, az asszony nagyon mérges lesz, ha nem lesz meg a tízesem!" A régi zöld tízforintos bankóról volt szó, Petőfi portréjával. A mai vásárlóértéke nem tudom mennyi, úgy saccolom, hogy egy négy számjegyű összeg lehet. Csak járkált körbe-körbe, és mondta, hogy nem találom a tízesemet. Persze, hogy nem találta, igen valószínű, hogy elköltötte a kocsmában, legalábbis felváltotta. Végül a házigazda adott neki egy tízest, csak álljon már neki végre dolgozni.

Olyanokat is meséltek öregapámról, hogy előlegeket vett fel munkákra, aztán nem ment el dolgozni. Nem tudom, így volt-e vagy sem, ezt mondják. Ez a szokás hálistennek nem öröklődött, a kisebbik fiára sem volt jellemző, hogy becsapta volna az embereket, és az ő fiára se. (Az én volnék.) Az is tény, hogy egyszer öregapám szorult helyzetében (állítólag eladósodott, könnyen lehet, hogy az elivott előlegek miatt) elhatározta, hogy kútba ugrik, bele is ugrott. Kimentették, és vitték gyorsan kórházba, Budapestre. Ott erősen csodálkoztak az orvosok, hogy nincsenek rajta horzsolások, miután egy tizennyolc méter mély kútból húzták ki. Ugyanis aki kútba ugrik, az nekiütődik az oldalfalnak, ide-oda pattog, és igen csúnya sérüléseket szerez, mire leér. De öregapámon egy karcolás se. Mivel öregapám illemből beleugrott ugyan a kútba, de arra vigyázott, hogy baja ne essék. Felvette az orkánkabátját, az tartotta meg a felszínen, nem süllyedt el. Nem a kút széléről ugrott be, azért nem pattogott ide-oda. Hanem elcsimpaszkodott a lánctartó rúd közepéig, onnan szép függőlegesen egyenesen a vízbe esett.
Szóval öregapám ott ápolódott a távoli kórházban, amikor váratlanul betoppant a kórterembe Bábi mama.
- Hát te meg hogy kerülsz ide?
- Te hogy kerültél ide az anyád héccencségit..... stb. stb. stb. (Pedig benne volt a nevében a bor is meg a bál is.)

Bábi mamának egyszer gyanús lett, hogy amikor öregapám hazajön munkából, tiszta a ruhája. Márpedig mivel tölti az idejét egy kőműves, ha nem lesz malteros a ruhája? Szóvá is tette. Legközelebb, mikor öregapámnak sikerült végiglustálkodnia egy egész munkanapot az inasait dolgoztatva, fájrontkor eszébe jutott, hogy mit mondott az asszony. Mondta is az inasának, hogy fiam, légyszíves malterozd be a ruhámat, mert az asszony mérges lesz különben. Az inas ugrott szolgálatkészen, forduljon meg Kari bácsi, azzal belemártotta az ágsöprűt a malterba, és rendesen befröcskölte az öreget. Úgy mesélték, hogy az öltönyét fröcskölte be. A történetnek ezt a részét nem bírtam összerakni, lehetséges, hogy még munkaruhába átöltözni is elfelejtett?

Udvarias inasai lehettek a papának, gondolom abból a néhány szösszenetből, amit culágerként, az öregek beszélgetését hallgatva elcsíptem itt-ott. "Károly bácsi, tetszik érteni, adjon egy cigarettát!" Ilyen udvariasan kért tőle az inas cigarettát. Amikor az egyikük leejtett egy féltéglát az állványról és az a papa fejére esett, akkor zajlott le ez a párbeszéd:
- Mit csináltál, fiam?
- Mért, mi történt Kari bácsi?
- Hát rádobtál egy féltéglát a fejemre!
- Jaj, ne haragudjon Kari bácsi, észre se vettem!
Egyik történetről meg azt gondolom, hogy városi legenda, csak nekem a papával mesélték el. Mondja papa az inasának:
- Fiam, most bezzeg így Kari bácsi, meg úgy Kari bácsi, de ha majd felszabadulsz, akkor le se szarsz!
- Dehogynem, Kari bácsi!

Nyolc éves voltam, amikor meghalt, személyes emlékem kevés van róla. Szokott mesét mondani, amiben volt kút, róka, és Hold. De már nem emlékszem magára a mesére. Egyszer eljött hozzánk egy vasárnap délután, kevés beszédű, jó kedélyű, szikár, ősz hajú öregember, szürke öltönyben, kalapban, ez a kép maradt meg. Kérdeztük tőle, hogy a mama mit csinál.
- Horkol.
Igen ám, de ez kétfélét is jelenthet. Amikor aludt a mama, arra is azt mondta, hogy horkol, és amikor horgolt, arra is azt mondta, horkol. Visszakérdeztünk, hogy akkor most alszik, vagy kézimunkázik? Ő meg csak azt válaszolta huncut mosollyal:
- Horkol.

 

 

 
 


Facebook


Archívum

Naptár
<< Január / 2022 >>

Statisztika

Most: 1
Összes: 125184
30 nap: 2100
24 óra: 50