Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adventi csinnadratta

A farsang ehhez képest csendes elmélyülés

Ellentmondást érzek.

Az advent az ünnepre készülődés, az elcsendesedés időszaka. Ez az ünnep a szűk családé. Intim-szféra. Az advent továbbá a belső ráhangolódás, rendrakás időszaka. Szintén intim-szféra. A csendes készülődés ideje, zavartalanságot, csendet igényel.

Ehhez képest mi van a gyakorlatban? Amikor kezdődik az advent, feltoljuk a hangerőt. Rendezvény rendezvény hátán. Méghozzá úgynevezett adventi és karácsonyi rendezvények. Közös gyertyagyújtás, közös fenyő, partik, karácsonyi koncertek, iskolai, munkahelyi ünnepségek. Boldog-boldogtalan azon dolgozik, hogy kimozdítsa az embereket otthonról valamilyen ürüggyel. Hogyan függ ez össze az advent lényegével? Sehogy. Még farsang idején sincs ekkora csinnadratta, mint adventkor. Pedig farsangkor volna az ideje. Az adventi hetekben éppen nem alkalmas az idő erre a nagy felhajtásra.

Szerencsés esetben nem kötelező a részvétel az extrovertált adventen. Szerencsétlen esetben súlyos udvariatlanság kimaradni.

Szinte lehetetlen kimaradni. Szinte elkerülhetetlen az ünnepi készülődéshez mellékelt adventi idegbaj. Zilált idegekkel és összeszorult gyomorral állunk a karácsonyfa mellé, és próbálunk ünnepi hangulatba kerülni, de az adventi turbóüzem után nem megy. Kevés az idő az átállásra. Pedig erre a célra járna egy hónap.

Ezt látom az igazi problémának, emiatt veszítette el a karácsony az eredeti békéjét. Emellett sokadrangú kérdés, hogy vásárlásokkal készülünk az ünnepre. Legalább készülünk valahogy.

Nem tudok mit kezdeni ezzel az agresszív behatolással az ünnepi készülődés intimitásába. A nászéjszakák sem nyilvánosak. A belső felkészülés se legyen az! Vagy legyen az mind a kettő. Igaz, attól kezdve a nászéjszakák sem fognak sikerülni.

Erős késztetést érzek arra, hogy mozgalmat indítok "Mondj nemet a karácsonyi rendezvényekre" jelszóval. Tudom, én leszek a bunkó.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 2
Összes: 116200
30 nap: 2123
24 óra: 64