Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csértessék!

Mármint dicsértessék. Mármint a Jézus Krisztus. Mikor apám gyerek volt, úgy illet köszönniük a felnőtteknek, hogy dicsértessék. No de a fiatalok már akkor is alakították a nyelvet. Csértessék! Anyám küldött fertály liter tejért. Csértessék!

E bizonyos szóban forgó Jézus Krisztus hagyott reánk ezt-azt. Kár, hogy másod-harmadkézből ismerjük mit is mondott. Beszélt, hallgatták, vagy felfogták vagy nem, elmesélték, mások is meghallgatták, valamennyit értettek belőle, és így tovább, végül dokumentálták is. Valahogy úgy képzelem a dolgot, mint idős kopasz ismerősöm történetét, aki elmesélte anno valakinek, hogy gyerekkorában hullott ki a haja, és egy iskolai ünnepségen a püspök megsimogatta a kopasz fejét. No de a történet úgy terjedt tovább, hogy azért hullott ki a haja, mert a püspök megsimogatta a fejét. Nem lehet, hogy így jártunk Jézus szavaival is?

Mert gyanús a dolog nagyon, ahogy összerakom a foszlányokat, nekem valami nem kerek. Rádióban hallgatok miséket, bűn, megváltás, a mennyország odaát van, meg majd akkor lesz jó ha Jézus visszajön, ilyeneket hallok. Valamit marhára félreértettünk, nem akkor lesz jó amikor visszajön, hanem amikor felfogjuk és megéljük amiket tanított. Ne ítélj hogy ne ítéltess, szeresd felebarátodat, a mennyek országa tibennetek van. Szerintem a pokol is bennünk van, és szerintem olyant is mondott, csak nem került bele a dokumentumba.

No mindez csak annak kapcsán jutott eszembe, hogy elgondolkodtam emberi kapcsolataimon ötven évre visszamenőleg, az olyanokon akik közel kerültek hozzám, és azon, mitől volt-van szaladhatnékom az egyik embertől, mitől jó egy másik emberrel. Pedig mind-mind szerettek, mondták is, bizony, vagy státuszukból kifolyólag kötelesek voltak szeretni. De mégis van olyan fajta kapcsolat ami lenyom, van amelyik felemel. Évtizedekig nem tudtam megfogalmazni mitől van ez, mért érzek ilyent vagy olyant, mért megy nehezen a bizalom egyikkel, mért megy könnyen a másikkal. De most megvan! Megcsíptem.

Szeretsz? Pöpec! No de megérteni akarsz inkább, vagy kioktatni? No ezen múlik a mennyek országa, itt belül. És vicaverza.

 
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 2
Összes: 116197
30 nap: 2122
24 óra: 62