Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gébárti ez meg az

A hetvenes évek végén a Szent Márton- és a Ságod patakok vizének felduzzasztásával és a bukicsai erdő elárasztásával készült el a jóléti víztározó Zalaegerszeg határában. Az akkori döntéshozók úgy határoztak, hogy a víztározó a Gébárti-tó nevet kapja. Némineműképpen meg lehet érteni a döntéshozót, a víztározó Gébárt és Ságod közé esik, de miközben Gébárt beolvadt Andráshida városrészbe, Ságod városrész pedig a tó nélkül is megőrizte a nevét, így legalább a Gébárt név fennmaradt.

Túlságosan is, köszönhetően a sajtó felületes munkatársainak. Kíváncsi lennék, közülük a térképen hányan tudnának rábökni Gébártra, vagy tudják-e mi az egyáltalán. A sajtóban most már minden, ami a tó környékén van, Gébárti. Már a termálfürdő is Gébárti, márpedig a termálfürdő egyértelműen ságodi területre épült, Gébárt közúton három kilométer onnét. Gébárti a tó, Gébárti a kemping, Gébárti a termálfürdő, függetlenül attól, hogy Gébárt hol van egyáltalán. A város népe már akkor is Gébártra megy, amikor Ságodba tart. Gébárton vagyok, mondja a vendég a telefonba, miközben Ságodban várja a buszt. Nem Ságodon. A ságodi ember úgy mondja, Ságodban. Aki azt mondja Ságodon, az biztosan nem ságodi.

Azt várom, hogy az északi ipari parkból mikor lesz Gébárti ipari park. Vagy már megtörtént a keresztelő, csak nem olvastam azt a cikket? Azt viszont sajnálom, hogy Bukicsa a nevével együtt elveszett a tó fenekén, milyen szép név is lenne, Bukicsai-tó. Gyerekkoromban a bukicsai erdőben ünnepeltük a madarak és fák napját, oda vonult az egész iskola. Már csak az öregek ismerik azt a nevet, hogy Bukicsa. Kár érte.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 5
Összes: 116196
30 nap: 2122
24 óra: 62