Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hazafias egerszegi varjak

Dombokkal övezett festői városunkban, mely a Ságodi fennsík felől egész jól mutat, ahol oly sok szép és odaadó lélek tette le névjegyét és varázsolta otthonossá e kedves várost, igaz hogy akadt kor midőn eltévedt eszmék hülye ötleteit kivitelezte a lelkes városépítő, végeredményben mi utódok élvezzük és szívjuk elődeink alkotó kedvét, szóval hova is akartam kilyukadni? Ja, a varjakhoz. Vegyük úgy, hogy már ki is lyukadtam.

Városunkban vetési varjak is fészkelnek. Zalában a vetési varjú becsületes neve kánya, ifjú koromban neveztük még szovjet fácánnak és fagyálló fecskének is. No de most nem azokról a reakciókról kívánok elmélkedni, melyeket polgártársainkból előhoznak ezek az elegánsan öltözött és bélműködéssel is megáldott madarak, hanem rávilágítanék, mily nemes érzelmeket véltem felfedezni fészkelési szokásaikban. Hol is fészkel a vetési varjú Zalaegerszegen? Elvonatkoztatva attól, hogy parkoló autók és járókelők felett, a figyelmes szemlélő azt veheti észre, hogy leginkább platánfákon. Hol van a legtöbb platánfa Zalaegerszegen? A Platánsoron. Van ott varjúfészek? Nincs! Van varjúfészek a Zrínyi Miklós úton, a Deák Ferenc téren, de a Platánsoron nincs.

Tehát: a varjak otthonuknak tekintik azokat a közterületeket, melyeket nagyérdemű elődeinkről nevezett el a hálás utókor. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a Platánsor születési neve, na mi is? Lenin út! Namármost, nem lehet nem észrevenni az elhatárolódást varjú oldalon. Biológiai oka nem lehet annak, hogy azokat a kifogástalan platánfákat varjaink megvetik, távolmaradásuknak egyetlen oka lehet: az út előélete, Lenin neve és eszmeisége számukra vállalhatatlan. Zrínyi Miklós és Deák Ferenc mellett tették le a voksot. Megállapíthatjuk, hogy Zalaegerszegen hazafias érzelmű varjak fészkelnek.

Ne tessék ciccegni, ez hót komoly! Na. Hacsak nem arról van szó, hogy a varjak már abban az időben is azon a tájékon fészkeltek, amíg a város nem is létezett.

Most pedig szólnék néhány szót olyan sokat szidott varjaink mellett, bár szememre lehet vetni, hogy könnyen beszélek, mert eddig sem ruhámat, sem testemet, sem az autómat, sem szeretteimet varjúürülék még nem szennyezte be. Igaz, ritkán sétálok a Zrínyi út kórház előtti szakaszán, parkolóhelyet meg sose találok ott amikor nekem kéne, a Deák téren is könnyű elkerülni a bombaveszélyes helyeket, el is kerülöm. Fülelek, felnézek és kerülök, azaz a szobortól délre haladok. Oké, elismerem, így könnyű. Ám mégis szólanék, mivel azt vallom, ellenségeinket teljesen feleslegesen utáljuk, amíg nem tudunk róluk szinte semmit. Ez érvényes mindenféle ellenségképre. Az ismeretlen félelmetes és ami idegen azt hajlamosak vagyunk gyűlölni. Ám ha megismernénk az ellenséget, alakulhatnának a dolgok egész másképp is, netán az is kiderülhet, van más megoldás is a kiirtáson kívül.

Amit pedig varjainkról tudni kell, Magyarországon a vetési varjú nem sok helyen fészkel, tehát az, hogy városunk parkos részeit választották fészkelőhelyül, az egy természeti ritkaság a rosseb egye meg. Országos szinten dolmányos varjú annyi van mint a nyúlszar, de vetési varjú, ami itt is fészkel és nemcsak télen kóborol erre, nem sok. Mondjuk lokálisan soknak tűnik, szóval ebből a nézőpontból sok, más nézőpontból nem sok. Nomegaztán, mi volt előbb, varjú fészkelőhely, vagy város? Kinek is van oka hőbörögni?
Érdekes, Egerszegen még nem is láttam a hazánkban egyébként közönséges dolmányos varjút. Lehet látni Bocfölde határában, Egervár határában, de Egerszeget kerüli a dolmányos varjú. Itt a vetési varjú lakik, kánya néven, és mint fentebb megállapítottuk, a hazafias vetési varjú. Lehet, hogy ez egy külön alfaj.

És még annyi mindent nem tudunk róluk, de azokat a dolgokat most nem árulom el. Szeressük mán őket egy kicsit! A Zrínyi úton meg gyalogoljunk inkább a másik oldalon, és álljunk meg egy kicsit a pozsonyi csata emlékművénél. Ha már az iskolában nem tanultuk és nem ünnepeltük, pótoljuk be!

 
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 2
Összes: 116197
30 nap: 2122
24 óra: 62