Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki fedezte fel Európát?

Teljesen komolytalanul ajánlom az ifjúság épülésére, hogy könnyebben megértsék a földrajzi felfedezések lényegét :)

Tudjuk, hogy Amerikát vagy Kolumbusz Kristóf fedezte fel, vagy pedig a vikingek, akik beelőzték Kolumbuszt. Tudni lehet, Ausztráliát ki fedezte fel, Afrikát senki, de minden porcikájára jut egy-egy felfedező, utána lehet nézni. Meg is tettem, beírtam a keresőbe, "földrajzi felfedezések", elolvastam amit találtam, és hiányérzetem támadt. Nem találtam arra vonatkozó adatot, Európát ki fedezte fel és mikor. Tudjuk ki fedezte fel a Kilimandzsárót, de nem tudni ki fedezte fel a Kárpátokat. Hogy lehet ez? Csak nem olyan helyen élünk, ami még nincs felfedezve? Úgy tűnik igen, olyan helyen. Európa felfedezését nem jegyzi a tudomány, márpedig amit a tudomány nem jegyez, az nem valós, az a hiedelem kategóriába tartozik! Tehát mondhatjuk, hogy Európa még nincs felfedezve.

Azt is mondhatnánk, hogy Európát nem is kell felfedezni, nyilvánvaló a létezése, mivel itt élünk, évezredek óta tudunk róla. Ó, de ravasz logika, ám könnyen cáfolható! Éltek emberek Amerikában, mielőtt Kolumbusz odatévedt? Igen, méghozzá százmilliós nagyságrendben. (akárcsak mi európaiak) Tudtak a hely létezéséről, ahol éltek? Tudtak. (akárcsak mi európaiak) Tudatában voltak annak, hogy még nincsenek felfedezve? Nem. (akárcsak mi európaiak) Ezek a tények megcáfolják azt, hogy Amerikát Kolumbusz fedezte fel? A tudomány mai állása szerint nem. A következetesség igénye azt kívánja, hogy a bennszülöttek hiedelme sehol máshol ne lehessen hivatkozási alap, így Európában sem. Alapvető elvárás a tudománytól, hogy következetes legyen. A párhuzam nyilvánvaló, újabb érvet találtunk arra, hogy Európa még nincs felfedezve.

Mondhatnánk azt is, hogy sem Kolumbusz, sem a vikingek, hanem egy ősember fedezte fel Amerikát, ott letelepedett, az utódai pedig benépesítették. Ám a tudomány nem ezt nevezi felfedezésnek. Mikor egy portugál hajós felfedezett egy szigetet, az őslakók mellett kínai és arab kereskedőket is talált ott. A tudomány a portugált nevezi felfedezőnek, nem pedig az őt megelőző arabokat és kínaiakat. Vizsgáljuk meg tehát, melyek azok az ismérvek, amelyek a hivatalosan jegyzett felfedezésekben általánosak. Vannak-e ilyen közös pontok? Vannak bizony, máris sorolom!
1. A felfedező egy másik kontinensről érkezett.
2. A felfedező birtokba vette a területet az általa képviselt birodalom nevében.
3. A birodalomnak köszönhetően a felfedezett terület őslakói megismerkedhettek a fejlett civilizációval, élvezhették annak áldásait, úgy mint: újfajta betegségek, kifosztás, népirtás, leigázás.

Megvan tehát, milyen követelményeknek kell megfelelnie egy földrajzi felfedezésnek ahhoz, hogy bekerülhessen a tankönyvekbe. Most, hogy ezt tudjuk eldőlt, a vikingek nem lehetnek Amerika felfedezői, hiszen elmulasztották a terület birtokba vételét, az indián lakosság elnyomását, ehelyett békésen kereskedtek velük. Rendes felfedező ilyent nem csinál!
Nézzük meg, Európa esetében találunk-e hasonlót, azaz megnevezhetünk-e valakit Európa felfedezőjeként? Igen, igen, én is arra gondoltam, hogy itt ezen a ponton jelentősen megnőttek Batu kán esélyei! Másik kontinensről érkezett, birtokba vett területeket a mongol birodalom nevében, elhozta a civilizáció imént felsorolt áldásait. Sőt, pont olyan jó szívvel gondolunk rá, ahogyan az amerikai indiánok, az ausztrál bennszülöttek, és más volt gyarmatlakók gondolnak felfedezőikre!

Leeshet a kő a szívünkről, mégiscsak fel vagyunk fedezve, nem kell félnünk attól, mi lesz velünk felfedeztetésünk után. Azon már rég túl vagyunk. Már csak azt kell eldöntenünk, ki kapja a megtisztelő címet, kit nevezzen Európa felfedezőjeként a történelem-tudomány. Atilla hun királyt kizárnám, mert ő leigázás helyett szövetségesként olvasztott területeket a birodalomba. Batu kán mellett esetleg szóba jöhet egy mór, vagy Hannibál, bár ő elég hamar elbaltázta. Mondd, te kit választanál?

 
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 1
Összes: 116199
30 nap: 2124
24 óra: 64