Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minek nevezzelek?

A közszereplők rossz példát mutatnak a gyerekeknek, nem mindig, de nagyon is sokszor. Létezik ennél fontosabb közéleti kérdés? Ez fontos dolog kérem. Minden cselekedetünket aszerint kellene átgondoljuk mielőtt megtesszük, hogy milyen példát mutatunk ezzel a gyerekeknek.

Vegyünk egy példát, aktuális apropóból nézzük meg a közéleti csatateret. De mivelhogy a bőség zavarával küzdünk, mi minden mutat rossz példát a gyerekeknek a közéletben, muszáj kiválasztanunk egy valamit. Legyen ez mondjuk a szóhasználat. Falusi gyerek vagyok, abban szocializálódtam, hogy a szavaknak súlyuk van, és jelentésük. Rendkívüli módon irritál, mikor közszereplők nem tisztelik a magyar nyelvet, és amikor a mondanivaló elkenésére használnak szavakat a valódi jelentésüktől eltérően. Milyen példát mutatunk a gyerekeknek azzal, ha a nyelvünket nem tiszteljük, és másra mondjuk ki a szót, mint amit jelentenek? Most két szót emelnék ki, melyekkel kapcsolatban nagyon elszaladt a ló: menekült és migráns. Mit is jelentenek ezek valójában? Fel kell idézni az eredeti jelentést, mivel manapság egész másra használatosak.

Menekült: olyan ember, aki bebocsátást és menedéket kér egy másik országban, mivel a lakóhelye élhetetlenné vált. Tehát egy segítségre szoruló ember. Mikor a lakóhelye élhetővé válik, hazamegy. Ha egész életében nincs lehetősége hazamenni, akkor letelepszik. A dolog lényege, hogy kéri a menedékjogot, és megkapja, legálisan tartózkodik a befogadó országban, és elfogadja a szabályokat. Menekültek mindig is voltak, sajnos lesznek is, szomorú, hogy ilyenre kényszerülnek. Magyarország is fogad be menekülteket (mint számtalan alkalommal a történelem során), és arra inkább nem mondok semmit, hogy nemrégiben még ez is háborgás témájává vált.

Migráns: a munkaerő utánpótlás praktikus módja a migráció ésszerű keretek között, emberek dolgoznak és élnek rövidebb-hosszabb ideig egy másik országban. Migráció nélkül aligha képzelhető el a modern gazdaság. A migráns bebocsátást kér és kap, szabályszerűen tartózkodik a befogadó országban, személyazonossága és okmányai rendben. Dolgozik. Tiszteli a befogadó ország törvényeit és kultúráját, mivel tisztában van azzal, hogy ott ő az idegen.

No de! Van egy harmadik kategória, aminek még nincs neve, akiket ízlés szerint és teljesen tévesen menekülteknek vagy migránsoknak hívnak közszereplők. Minek nevezzük azt a viselkedésformát, amikor az ember önkényesen behatol egy idegen országba, személyazonossága bizonytalan, okmányai nincsenek, a szabályokat nem tiszteli, dolgozni nem akar, de követel, mert neki annyi minden jár, a befogadó ország lakosságát tekinti idegennek, és elvárja, hogy ők alkalmazkodjanak az ő kultúrájához? Nos, nincs rá szó, pedig ez a viselkedésforma az, ami vita tárgya. Kell egy jó szó!

És még sok jó szó kellene. Hiánycikk.

(A hozzászólás rovatot kikapcsoltam, nem akarok politikai fröcsögést)

 

 
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 1
Összes: 116196
30 nap: 2121
24 óra: 61