Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülőházak

Szülőházam Zalaegerszegen áll, a református templomtól délre, a zárdától északra. Tekintélyes épület világoszöld falakkal. Ahogyan a szülőházakkal gyakran megesik, nemcsak a saját, de több közeli hozzátartozóm szülőháza is. Ám ami a klasszikus értelemben vett szülőházakkal nem fordul elő, nemcsak a saját és néhány közeli hozzátartozóm, de még rengeteg idegen ember szülőháza is. Mivelhogy ebben az épületben szülészet működik immár több, mint ötven éve.

Mostanában dolgom volt a szülőházakkal, melyeket azért emlegetünk, mert egy-egy réges-rég született, és aktív életében érdemeket szerzett polgártárs ott látta meg a napvilágot, emléktábla és az azon elhelyezett koszorúk késztetik megállásra a napjainkban aktív polgártársakat. Méghozzá oly értelemben volt dolgom, mert szűkebb lakókörnyezetem nyugdíjas egyesülete meghívott, hogy legyek csapatuk tagja a várostörténeti vetélkedőn. Mint utánpótlás korú versenyző, nem vagyok még nyugdíjas. Szóval az ificsapatból. Meglepett a meghívás és titokban jólesett, mivel egyáltalán nem veszek részt lakóhelyem közéletében, ennek két oka is van. Egyik oka, hogy apám tisztséget töltött be a faluban (városrész, de hadd hívjam falunak, így esik jól), életét és vérét a faluért, ez sok energiát elvett tőle, otthonra már csak a fáradt és feszült oldala jutott. Így történhetett, hogy harminchat éves koromban tudtam csak meg, apámnak humora is van, ez néhány hónappal a halála előtt történt. Úgy gondoltam, mivelhogy már kamaszkoromban elszenvedtem a hátrányait apám közéleti mivoltának, épp elég áldozatot hoztam ezért a faluért. A másik ok, hogy nem szeretek politizálni. Nem vagyok politikus, nem is tervezem. Igazából nem értem, hogy aki nem politikus, az mért politizál. Olvasom, hallom, hogy XY művész, tanár, stb., panaszkodik, hátrány érte mert hangot adott politikai nézetének. Bocs, de mi a probléma? Aki beszáll a ringbe, mért csodálkozik, ha pofont kap? Aki részt vesz a meccsen, az ellenféllé válik, vetélytárs. Tessék kérem végigcsinálni, vagy szépen ottmaradni a lelátón. Szurkoló akar lenni, vagy versenyző? Művész (tanár, stb.) akar lenni, vagy politikus? De ne menjek messzire, ott tartottam, nem szeretek politizálni. Márpedig a falugyűléseken azt tapasztaltam, hogy a közönség soraiban megy a politikai adok-kapok, ebben pedig nem akarok részt venni. Úgy gondoltam, ezt csinálják csak nélkülem, ha majd valamiben szükség lesz rám, majd szólnak. És most szóltak.

Várostörténeti vetélkedőre készültünk egy egész jó csapattal, tanulnom kellett, mert a szülővárosomról nem tudok sokat. Mindeközben szóba kerültek szülőházak, most már tudom hol született Gábor Miklós, Keresztury Dezső, Izsák Imre Gyula. Na nem a szülészeten! Hanem a szülői házban. Elgondolkodtam, mi lesz azokkal a generációkkal, akik a szülészeten születtek? Elég jó esély van arra, hogy közülük többen kiérdemelnek majd egy emléktáblát. Hova teszik azt az emléktáblát, a szülészetre? Aztán majd ott mutogatja az idegenvezető a turistáknak?

Szumma szummárum: támogatom az otthonszülést!

 
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 1
Összes: 116192
30 nap: 2121
24 óra: 59