Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saját receptjeim - darálós keksz (gázos sütőben)

A recept attól saját, hogy beleírtam egyéni kísérletezgetéseim végeredményét, nem pedig azért, mintha én találtam volna ki. Megtette már valaki más. Még a születésem előtt tette, tehát nyilván nem én voltam.
Gázos sütőm van, ezért azt tudom elmondani, abban hogyan kell sütni.

 

Hozzávalók:

  • 25 deka vaj (A vaj mellett maradtam. Kipróbáltam margarinnal is, zsírral is, zsírral porhanyósabb, mint margarinnal, de nehezebben gyúrható. Vajjal finom is, és igen szépen gyúrható. No de igazi, 80-82 % zsírtartalmú vaj legyen! És vagy puha legyen, jó előre kivéve a hűtőből, vagy reszeljük le, ha hideg.)

  • 70 deka liszt (Fehér búzaliszt, de próbáltam már teljes kiőrlésűvel is. A fele, vagy 40 deka lehet teljes kiőrlésű, viszont akkor kell még a tésztába egy evőkanál tejföl, vagy eggyel több tojás.)

  • 22 deka cukor (az eredeti recept 25 dekát ír, de az nekem túl édes)

  • 1 csomag sütőpor ( a recept szerint elég a fele is, de méregesse a franc, eleve nem drága)

  • 1 vagy 2 csomag vaníliás cukor, vagy vanília más formában

  • 4 tojás ( a kicsiből ennyi, L-es méretű tojásból elég 3 is)

  • 1 csipet só (Borbás Marcsi műsorában mondta egy szakács, hogy minden édesbe kell egy csipet só, minden sósba kell egy csipet cukor. Hiszek neki.)

  • 2-3 evőkanál kakaópor (Alternatív. Remélem átjött, hogy igazi kakaóporról van szó. Láttam már olyan elcseszett fehérnépeket, akik – horribile dictu! - nesquiket tettek a süteménybe kakaópor helyett. Na, az ilyenek kíméljenek.)

  • 1-2 citrom, vagy narancs lereszelt héja (Alternatív. Friss legyen, a szárított citromhéj nem vált be. Természetesen olyan narancs vagy citrom, aminek a héja felhasználható, nem vegyszerrel kezelt.)

 

Elkészítés:

Először egy nagy tálba kimérem a vajat és a cukrot. Hozzáadom a sót, a vaníliát  és a reszelt citromhéjat, vagy narancshéjat,. A tojásokat egyenként ütöm fel külön egy-egy pohárba. Egy másik tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, és a kakaót is - ha teszek bele egyáltalán - és ezeket szárazon összekeverem.

Gépi habverővel összekutyulom a vajat a többivel, majd egyenként kutyulom hozzá a tojásokat. Amikor összeállt, beleöntöm a lisztes keveréket, először lapos fakanállal keverem, majd összegyúrom, kézzel. A klasszikus megoldás az, hogy először kakaó nélkül összegyúrom, kiveszem a tészta felét, adok hozzá kakaót a maradékhoz, és azzal is összegyúrom. Ezt a klasszikus megoldást még nem alkalmaztam, mert alapvetően a kakaóst szeretem, ezért az egészet bekakaózom (tehát egyben gyúrom az összeset), de nincs kizárva, hogy egyszer eszerint fogok eljárni.

A kész tésztát folpack fóliába csomagolva egy éjszakára, de minimum négy órára be kell tenni a hűtőbe.

Mielőtt ledarálom, begyújtom a sütőt, mert meleg sütőt igényel. A gázos sütőt közepesnél kisebb lángra állítom, hogy kb. 180 fokot produkáljon. A sütőben benne hagytam az úgynevezett zsírfogó tepsit, amit a használati utasítás szerint se szabad kivenni, és erre a zsírfogó tepsire alufóliát helyezek. Ha kihagyom az alufóliát, akkor odaég az alja. Ügyelek még a megfelelő légáramlásra, tehát a zsírfogó tepsit nem nyomom el a falig, és ügyelek arra, hogy az alufólia se takarja a lyukakat.

A tésztát ledarálom az erre a célra való mintázóval. Ha a klasszikus módszert alkalmazzuk, akkor előbb a kakaó nélküli, majd a kakaós tészta kerüljön a darálóba. Tepsibe helyezem a 6-7 centi hosszú darabkákat, és kb. 25 perc alatt sül meg, vagy fél óra, attól függően, menyire sikerült a lángmagasságot eltalálni. Ha túl magas a láng, akkor lehet, hogy 20 perc is elég, de félő, hogy a belseje puha marad, inkább legyen túl alacsony, abból nem lehet baj, maximum később sül meg.

A megsült kekszeket műanyag dobozban tárolom, a tapasztalat szerint 2-3 hét után a legfinomabb.

Próbálkoztam gluténmentesen is, kukoricaliszt és rizsliszt keverékével. Nem lehetett darálón mintázni, szétesett apró darabokra. Sebaj, gyúrtam belőle kis bucikat, megsütöttem úgy. Ízre finom volt, csak hasmenést kaptam tőle, ezért ezen a vonalon nem megyek tovább.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 2
Összes: 116200
30 nap: 2123
24 óra: 64