Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Szent" GDP

Kohn és Grün mennek a sivatagban. Találnak egy kupac teveszart.
- Te Grün! Adok neked tízezer forintot, ha megeszed!
Grün megeszi, kap tízezer forintot, mennek tovább. Megint találnak egy kupac teveszart.
- Te Kohn bácsi! Én is adok neked tízezer forintot, ha megeszed!
Kohn megeszi, kap tízezer forintot, mennek tovább. Grün számolgat, az jön ki, hogy ebből a két tranzakcióból senkinek se volt haszna.
- Te Kohn bácsi! Végeredményben mi ingyen ettük a teveszart!
- Nem számít, az a lényeg, hogy volt húszezer forint forgalmunk!

A történetnek nem része, de egyúttal húszezer forinttal hozzájárultak a GDP növekedéséhez is az eladott teveszar által. Kb. így működik a modern gazdaság, hiába röhögsz. Amiről most beszélni akarok, már régóta kattog a fejemben, de halogattam, mert nem akartam a környezetvédelmi viták sodrásában részt venni. Ez a problémám most átmenetileg megoldódott a világjárvány által, a környezetvédelmi viták háttérbe szorultak, a GDP pedig kapni fog egy világrengető farbarúgást, ami aktuálissá teszi, hogy beszéljünk róla. (az utókor kedvéért: most 2020. március 20. van)

Mindenki hallott arról, hogy a gazdasági növekedés jó, a recesszió rossz, minél nagyobb a gazdasági növekedés, annál jobb egy országnak, és annál sikeresebbek a vezetői. A gazdasági növekedést mérik, méghozzá egy GDP nevű mérőszámmal, aminek a lényegét csak röviden fogom elmondani: összeadódik egy adott országban megtermelt és eladott produktum, azaz az eladott termékek és szolgáltatások értéke. Méghozzá értékben adódik össze, minőség nem számít. Ebből számolják ki a GDP-t, ha az nagyobb mint tavaly, akkor van gazdasági növekedés, ha kisebb akkor recesszió van, sőt, még az is baj, ha a növekedés üteme lassul! Szumma szummárum, ha kicsi a GDP-nk, az nagyobb szégyen, minthogy kicsi a pöcsünk.

A GDP életünk minden területére kihat, ez mozgatja a gazdaságot, gyakorlatilag egész életünk annak van alárendelve, hogy a kívánatos GDP meglegyen. Odáig megyek, ma a modern világban egyetlen dolog szent és sérthetetlen, az a GDP. Lehet ezen vitatkozni, én nem fogok, minden tény az állításomat támasztja alá.

No de van egy furcsa tulajdonsága a GDP-nek: a környezetszennyezést és az egészségkárosítást is a gazdaság teljesítményének tudja be, és pozitívan értékeli. Egyedül a megtermelt forintérték (vagy dollár, stb.) számít, hozzáadódik, slussz. Eladunk egy terméket, aminek előállítása mellesleg szennyezi a környezetet. Hurrá, növeli a GDP-t, mert eladtuk! Minőség nem számít. Az se számít, szükség van-e rá egyáltalán, majd a plázazombik megveszik. Majd eladjuk a környezetvédelmi szolgáltatást, amikor egy szolgáltató megtisztítja a környezetet. Mindkettővel növekedett a GDP, hurrá! Hivatalosan hurrá, de ugye érezzük, hogy ez így nem hurrá? Eladunk egészségkárosító termékeket, majd eladjuk az egészségügyi szolgáltatást, vagy a temetési szolgáltatást. Mindkettő (vagy három) növelte a GDP-t, hivatalos hurrá! De ugye érezzük, hogy ez nem hurrá?

Érzik ezt felelős közgazdászok is nagyon régen, ezért már évtizedekkel ezelőtt kidolgoztak olyan mutatószámokat, melyek valamelyikének a GDP leváltása volna a feladata, és amelyek valós képet mutatnak az eladott termékek és szolgáltatások társadalmi, környezetvédelmi hasznosságáról, gondolva az utánunk jövő generációkra is. A kilencvenes években tanultam ilyent az oskolában környezet-gazdaságtan órán, de azóta se téma ez a közbeszédben, semmi hajlandóság a GDP leváltására. Semmi! Azokat a mutatószámokat is hiába keressük a sajtóban, legfeljebb egy környezet-gazdaságtan tankönyvben lehet őket megtalálni.

A "szent" GDP oltárán szennyezzük a környezetet, tesszük élhetetlenné a bolygót, mert ezt diktálja a gazdasági érdek! Politikusok döntik el, de hogy a politikusok mit döntenek el, azt nem politikusok döntik el. Világos, ugye? Bizony hiába háborog jogosan az a híres iskolakerülő kislány, hiába izélgatja a politikusokat, ő sem fog elérni semmit, ahogyan a többi mozgalmár se fog elérni semmit. A GDP már rég megérett a nyugdíjazásra, de él és virul, nem megy sehova. Ennek oka egyszerűen az ellenérdekeltek lobbiereje. Röviden fogalmaztam, ezért megismétlem: a GDP marad, mert ezt kívánja az érdekeltek lobbiereje. Na mégegyszer: semmi lényegi változás nem lesz, mert efelé mozgatja a világot az ellenérdekeltek lobbiereje.

Vagyis, amíg a GDP szent és sérthetetlen, addig kár környezetvédelemről beszélni, addig a környezetszennyezés gazdasági érdek marad, a környezetvédelem pedig maximum PR tevékenység.  Mondom a környezetszennyezés gazdasági érdek marad! Ugyanígy az egészségkárosítás is gazdasági érdek marad. Lehetsz vegán, akármi, vehetsz villanyautót, ültethetsz fát, legfeljebb a felszínt tudod megkapargatni, izélgathatod embertársaidat, hogy ők is legyenek vegánok, bolygó szinten gyökeres mély változás addig nem lesz, amíg a GDP szalonképesnek számít. Na erről gondolkodjatok a karanténban!

Uff, én beszéltem. Ennél sokkal többet szerettem volna elmondani, de az olyan hosszú lenne, hogy nem olvasnátok el. Köszönöm, ha idáig elolvastad!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 4
Összes: 116192
30 nap: 2122
24 óra: 60