Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szemetelnek

A Másfélmillió lépés Magyarországon című remek sorozatban is szerepelt az a barlang, ami Cserepes-kőn turistaszállásként szolgál. A nyolcvanas évek végén szerét ejtettem megszemlélni, és tényleg azt a csodát láttam amit a filmen. Takaros szállás, az előző látogatók által a következő vendég számára otthagyott élelem, rend, béke, szeretet. Megpihentünk, sütöttünk szalonnát, írtunk a vendégkönyvbe, hagytunk ott némi élelmet az utánunk jövőknek, és őriztük boldog emlékezetünkben a helyet. Jó húsz évvel később elvittem oda a családomat is csodát látni. Abban a húsz évben sok minden megváltozott, akkor már nem kellett Csehszlovákiába utazni egy rendes túrabakancsért, és szemmel láthatóan a forgalom is nagyobb lett a turista ösvényeken. És még valami, ami húsz évvel azelőtt nem volt: cukorkapapír, műanyag kupakok, egyéb eldobott dolgok szegélyezték a Bükk gyalogútjait. A barlangnál pedig nem csodát láttunk, hanem borzalmat: szemét hegyeket. Valami nagyon elromlott, valami nagyon megváltozott.

A katonaságnál tilos volt zsebre tett kézzel mutatkozni. "Katona, ugorjon ki a zsebéből!" Sőt, a legenda szerint ilyen is volt: "Bevarrja a zsebét pontosan ötven öltéssel! Nem negyvenkilenccel, érti?! Pontosan ötvennel!" Leszereltem, és az azóta eltelt harminc évből húsz évet a zsebemben töltött a kezem, mert ami tilos azt muszáj. Ezt csak illusztrációképpen meséltem el, hogy nem vagyok ám annyira jó gyerek. Gyerekkoromban, amikor iskolai kirándulásokra mentünk, tilos volt eldobni a szemetet. Mármint szanaszéjjel, a szemetesbe persze hogy szabad volt. Megmondták a tanárok, hogy a szemetet rakjuk el, és majd alkalmas helyen szabaduljunk meg tőle ahogy illik. Azóta is így csinálom. Ez ellen a tiltás ellen nem lázadtam, mert ennek van értelme. Így kulturált, így intelligens. A szemetemet zsebre teszem vagy a táskámba, és ha nem találok útközben hulladékgyűjtőtt akkor itthon dobom ki a kukába. Vannak ilyen devianciáim. Tapasztalom, hogy ezzel szembe megyek a társadalmi értékrenddel.

Tömegrendezvény van valahol, és másnap bemondja a híradó, hogy hány tonna szemetet sepertek össze. De hogyan? Miért? Hogy kerül oda? Ennyire természetes eldobálni? Ennyire. Még csak rá se szólhatok arra aki eldobja, mert én húzom a rövidebbet. Szólni nem normális, elfogadhatatlan, szemetelni normális, elfogadható. Hogy a fenébe? Néhány éve egy máskülönben jólnevelt hatéves kislány mondott nekem olyant, hogy nyugodtan dobjam a földre a szemetet, azt szabad. No de kislány, horribile dictu! Nyilvános illemhelyeken a piszoárba dobott csikk, rágógumi, papír mindennapos látvány, karnyújtásnyira a szemetestől. Úton-útfélen eldobott hulladék, külön iparág szerveződött már a feltakarításukra. Felháborodás akkor van, ha nem takarítanak elég gyorsan, hol van ilyenkor a köztisztasági cég, a mindenkori polgármester mondjon le! Valahogy amiatt nincs felháborodás, hogy a szemét az utcára került. Nem tudom eldönteni, mi a veszélyesebb, a társadalmi problémák a sok betegséggel és terrorveszéllyel, vagy ez a morális válság, amiben főszereplők vagyunk, és aminek csak egyik tünete a szemetelés?

Mi van a fejekben, a lelkekben? Felelősségtudat, tisztelet? Miközben tömegeket mozgat meg a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, a klímaegyezmény, az őserdők irtása, a tengerek szennyezése, de valahogy az utcán eldobott szemét nem zavar senkit. Szóba se kerül, hogy ezt nem kéne. Lehet menni tüntetni, tiltakozni a környezetszennyezés ellen, de kit hat meg akárhány petíció, tömegmegmozdulás? Abból nincs profit, attól nem növekszik a GDP. A szemeteléstől viszont növekszik, a takarítás is egy eladott szolgáltatás, növeli a GDP-t. A környezetszennyezés duplán növeli a GDP-t, egyszer a szennyező tevékenységgel, egyszer meg a környezeti károk elhárításával. Márpedig ebben a rohadt fogyasztói társadalomban egyetlen dolog szent: a gazdasági növekedés. Szívesen mondanám hogy rothadó, de nem az, már rohadt. Amúgy meg nyugodtan menj tiltakozni ha nincs jobb dolgod. Csak közben ne dobáld el a szemetet, jó?

 
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 3
Összes: 116191
30 nap: 2122
24 óra: 59