Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Széphavas

Isten kegyelméből kivehettem részemet abból a munkából, ami Esztány Zsolti vezetésével és önfeláldozó munkájával, önkéntesek közreműködésével folyik az ezeréves határ közelében. 

Gyimesfelsőlok Széphavasán valaha kápolna állt, amit a Szentlélek tiszteletére emeltek. A Csíksomlyóra zarándokló moldvai csángók útba ejtették, itt találkoztak a gyimesiekkel, és együtt folytatták útjukat. Mária Terézia azonban megtiltotta a moldvai csángók belépését az országba, egyúttal a templomot is leromboltatta. Akkor kezdődött a moldvai csángók elszigetelődése, akik akkor még kétmillióan voltak. Ma már tized ennyien sincsenek, és annak a fele nem tud magyarul. Felmerült az ötlet, hogy ezt a nemzetegyesítő kápolnát újra fel kell építeni. E célból egyesület alakult. Hosszú előkészítés és jogi huzavona után 2012-ben az egyesület úgy döntött, hogy érvényes építési engedély nélkül is elkezdi az építkezést. Az összegyűlt adományokból anyagot vásároltak, és elkezdődött az önkéntes munkáskezek toborzása.

14maj---8.jpg2012. áprilisában Molnár V. József előadásán hallottam a hívó szót. Akkor éppen hosszú szabadsággal ajándékozott meg az élet, kirúgtak a munkahelyemről, volt időm, volt kedvem, volt lehetőség, gondoltam mért is ne mennék. Jelentkeztem. Egy vasi-zalai vegyes csapat indult útnak májusban, heten indultunk, hatan érkeztünk meg. Hat különböző sors, egyéniség, teljesen eltérő előélettel és társadalmi státusszal, de közös akarattal.

Életemben sokszor markoltam a lapátnyelet különböző építkezéseken, megtanultam, hogy a kőművesnek annyi esze legyen, hogy az eresz alá álljon, amikor esik, de itt ez a tudomány nem segített. Ugyanis egy legelő az építési terület, még egy fa sincs a közelben, ami alatt száraz helyet lehetne találni. Falazásra készültünk, de meglepetésünkre még az alap kiásása is csak egy néhány méteres szakaszon történt meg. Így aztán elmondhatjuk, hogy a helyi segítséggel kiegészített kis csapatunk rakta le a kápolna alapjait. Három napot dolgoztunk. Ezalatt elszórtuk a köveket a munkaterületről, kiástuk a körkápolna közel ezer éves alapjait, amit úgy kell elképzelni, hogy nem földet ástunk, hanem az ősidőkben lerakott köveket bányásztuk ki ásóval, csákánnyal. A régi alapot kiszélesítettük, megpakoltuk kővel és oltott mésszel. Minimum 17 köbméter anyagot mozgattunk meg kétszer. Összesen hatszor tettük meg a parkoló és a kápolna közötti hét kilométert hegyi terepen, és küzdöttünk a klímával. A májusi kánikulából indultunk, de 1300 méter magasan egész más időjárás fogadott bennünket. Naponta ronggyá áztunk, második napon 3 fok volt és süvített a metsző északi szél. Eső, szél, köd minden napra jutott. Viszont egyikünk se lett beteg. Közben elmeséltük a világ összes viccét, pálinkát nem hagytunk megromolni, és tartós barátságok születtek. És amikor utolsó nap végén hajadonfőtt együtt énekeltük a Boldogasszony anyánk kezdetű imát, kit érdekelt, hogy szakad az eső....

Elmondhatatlan élmény volt.

Júliusban volt szerencsém egy módosított csapattal visszatérni, akkor a falazást kezdtük meg. Nem vállaltuk be a napi hegyi túrát, felköltöztünk a hegyre. Akkor már nem a hideg jelentett kihívást, hanem a magaslati égető napsütés. Ebben a turnusban tábori szakácsként teljesítettem szolgálatot, akkor lovak sétáltak a szabadtéri konyha körül szabadon, egy rejtélyes kutya is csatlakozott hozzánk, az asszonyok áfonyát szüreteltek, a gyerekek lovagoltak, és sötétedés után a Tejutat is megcsodálhattuk. Burjánteát ittunk, aminek alapanyagát a helyi asszonyok szedték a réten, és forrásvizet, amit szekérrel hoztak naponta néhány kilométerről.

Maga a hely megkerülhetetlen pont a Csíki-medence szakrális helyeinek geometriájában. A közelében található egy, a helyiek által Táltos-sziklának nevezett hely, ahol valaha a gyógyító ember oktatta a népet, akik a mezőn hallgatták. (Videofelvétel itt.) Közvetlen mellette húzódik egy árok, mely a II. világháborúban lövészárokként funkcionált. 1956 után jó tíz évig bujkáltak emberek a környék barlangjaiban, mígnem a román hatóságok felrobbantották a búvóhelyeket.

Az építkezés folytatódik 2013-ban is, immár építési engedély és egyházi áldás birtokában. Ezt a rövid írást kedvcsinálónak szántam. Még mindig lehet önkéntes munkára jelentkezni. Akinek van néhány szabad napja, és pénze útiköltségre, ki ne hagyja! Elérhetőség, képek és hírek az építkezésről az egyesület honlapján olvashatók, láthatók.

 

 

Cikkek

Úton

Első széphavasi utam emlékére

 
2014.08.03 | Menüpont: Széphavas | Fényképek: Széphavas | Hozzászólások: 0
 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2021 >>

Statisztika

Most: 1
Összes: 116192
30 nap: 2121
24 óra: 59